Het Internet is stuk
–
Een oproep tot herstel, decentralisatie en privacy in het digitale tijdperk
Het internet is stuk: Ontdek de weg naar herstel en decentralisatie in het “Next Generation” Internet tijdens deze inspirerende sessie.
Het internet is stuk. Een klein aantal grote bedrijven bepaalt wat er kan en mag. Het verdienmodel is advertenties en daarvoor is profiling en tracking heel normaal geworden. Maar is dat wel normaal? NLnet bouwt met partners aan het Next Generation Internet. Dat doen zij niet zelf, maar zij ondersteunen ontwikkelaars van Open Source projecten die hier een bijdrage aan leveren, zowel financieel als met ondersteunende diensten.
Het Next Generation Internet is van het volk voor het volk. Privacy, security, en soevereiniteit staan voorop. Er zijn Open Source alternatieven voor de big-tech aanbieders. Er zijn gefedereerde oplossingen waarbij niet één partij meer verantwoordelijk is voor de service. Er is keuze van aanbieders en er is de mogelijkheid tot het zelf hosten of laten hosten van services.
Naast Open Source software speelt ook Open Hardware een grote rol in het Next Generation Internet. Zo komen er 100% Open processoren en zijn er mobiele netwerken gebaseerd op Open Hardware. Daarnaast zijn alle ontwikkeltools om deze hardware te produceren ook Open Source.
Dit klinkt als toekomstmuziek, maar een groot deel van deze oplossingen hebben we al ontwikkeld en we gaan volop door met deze ontwikkeling. Zo zijn we bezig om te zorgen dat je geen techneut meer hoeft te zijn om bijvoorbeeld je eigen mail- of Mastadon-server te draaien. Met een paar klikken start je dan een service bij een hostingpartij die dit omarmt. En wil je naar een andere hostingaanbieder, dan neem je je data gewoon mee.
In deze presentatie ga ik jullie vertellen wat er stuk is, waarom we dit doen, wat er al is en waar nog behoefte aan is. Daarnaast vertel ik wat de mogelijkheden zijn om ook mee te kunnen werken aan het Next Generation Internet.
Introductie Ronny Lam
Ronny is sinds anderhalf jaar programma-manager bij Stichting NLnet. Hij is al sinds 1993 bezig met Open Source en werkt sinds die tijd alleen maar Linux en BSD. Van 1998 tot 2010 heeft als netwerkengineer en architect gewerkt bij diverse (kabel-) internetproviders van Nederland. Daarna heeft hij zich gestort op geautomatiseerde netwerk configuratie en heeft hij als zzp’er kleine ondernemers geholpen om in de cloud te werken. In zijn eigen tijd houdt hij graag een soldeerbout vast en heeft zo in de Coronatijd CO2-meters gebouwd voor 33 basisscholen in zijn regio.